HTML

CSIVICSUVI

Ez a blog csak tartaléknak indult, a FREEBLOG sűrű haldoklásainak idejére, ám most már úgy tűnik, hogy állandónak lehet tekinteni. Jobb híján WORD-ben az alábbi linken olvashatók a CSICSU CSALÁD meséi, mivel máshol már sajnos nem érhetők el. Jelenlegi blogom annak folytatása.

FELBONTÁS
1024x768


Javasolt böngésző:
MOZILLA FIREFOX

Csivicsuvi rádió

Ha szeretnél
egy kis csiripelést
hallgatni a mesékhez,
kapcsold be a rádiót !

 

 

ENNYIEN
VAGYTOK ITT

 


free online users counter

Privát mesék

414. ADVENT 2

413. MIKULÁS 2018

412. ADVENT 1

411. ZUTTY

410. SIRATÓS

409. MÉG OKTÓBER...

A blog címkéit
legalul találjátok,
itt, a jobb oldali sávban.

*
a képek beillesztéséhez

 

Csivikével az idő
(és a számláló) megállt
2018. május 17-én

csivike_szamlaloja_k_18_05_17.jpg

 

ENNYI NAPJA
ÉLÜNK ITTHON

 

 

CSUVIKA EGYEDÜL ÉL

 


NAPJA
booked.net
+22
°
C
+25°
+19°
Budapest
Csütörtök, 12
Péntek
+25° +15°
Szombat
+26° +17°
Vasárnap
+24° +15°
Hétfő
+24° +16°
Kedd
+20° +17°
Szerda
+23° +15°
7 napos előrejelzés

Címkehasználat

Mielőtt egy címkére kattintanál,
feltétlenül olvasd el EZT !

Címkék

Ágak (9) Ajándék (53) Alma (5) Almafigurák (17) Almás tojás (16) Alvás (11) Amazon (4) Baj (56) Baleset (12) Bánat (8) Banyamadár (39) Barkács (13) Befogás (11) Biztonság (9) Blog (18) Bojtkirály (11) Bosszúság (4) Bünti (3) Cirkusz (6) Csipike és Csupika (10) Csiv-IQ (12) Csivibaj (8) Csiviségek (52) Csőr (3) Csőrkoptató (11) Csuv-IQ (9) Csuvibaj (33) Csuviságok (48) Csuvitéz (7) Csuvi Lovag (28) Cuki (4) Doki (45) Durci (3) Eleség (10) Elixír (5) Enyelgős (13) Evés-ivás (46) Evőgép (3) Ezermester (23) Faxni (6) Felszerelés (38) Féltékeny (10) Frász (46) FREEBLOG (12) Furmány (8) Galamb (55) Galambfióka (32) Gyász (13) Harc (3) Hinta (19) Hízelgős (7) Holdkór (2) Hőség (9) Időjárás (41) Irigy (3) Játék (20) Juszt se (5) Kalitka (17) Kapcsolat (44) Karom (18) Képeslap (43) Köles (11) Kötélhágcsó (1) Levél (17) Lifegő (13) Makranc (6) Mászóka (28) Más madárkák (7) Mindennapok (7) Mosolyszünet (7) Nyúlszív (15) Odú (12) Off (21) Öröm (15) Összenőve (2) Panasz (8) Pancsi (6) Pech (1) Punnyadt (2) Rágicsa (12) Rapli (3) Rejtély (15) Rigor (13) Rontó-bontó (27) Röpp (15) Sirám (48) Szadi (6) Szállítás (20) Szkleró (11) Szökős (2) Szülinap (8) Takarítás (16) Takaró (6) Tojásos rúd (20) Ülőrúd (2) Ünnep (92) Vedlés (15) Vendég (1) Vészmadár (4) Vihar (8) Viselkedés (63) Zakkant (12) Zsandár (10) Címkefelhő

27.
augusztus

52. ESŐ

csivicsuvi  | 

13.08.27. 012.jpg~ Nem is az esőről szól a mese, hanem rólunk ~

Nem, most nem azt akarom elmesélni, hogy ronggyá áztam tegnap, a bevásárlásból hazafelé, és a világ legszerencsétlenebb banyájának éreztem magam, mert az eső pontosan addig szakadt, míg haza nem értem, utána rögtön elállt – inkább Csivikéről szeretnék mesélni, aki ugye köztudottan az én saját, abszolút megbízható időjósom. Előre megmondom azt is, hogy képeket nem tudok mellékelni a meséhez : amit netán láttok majd mégis, az mind régebbi felvétel, vagy esetleg mai, ha szerencsém lesz.

13.04.26. 002 08.27..jpgPici tündérem keserves panaszkodással és veszekedéssel kezdte a napot : akkor még nem lehetett biztosan látni, hogy eső készül, de kénytelen voltam elhinni Csivikémnek, annyira kétségbeesetten hirdette, hogy mi fog következni. Ült a kalitka elülső falán, a kedvenc kis műanyag rúdján, és onnan kiabálta bele a világba, hogy a mai (azaz tegnapi) se lesz az ő napja. Csivike utálja az esőt, iszonyúan fél tőle.

Később (akkor még mindig nem esett), amikor már indulni készültem, odaálltam még a kalitka elé egy pillanatra, hogy belemártsam az itatóba a rácsos labdácskát, hátha valaki megszomjazik a kakasülőn, amíg én nem leszek itthon. Véletlenül éppen otthon tartózkodtak a madárkák, így a két másodpercre tervezett ácsorgásom kicsit hosszabbra sikeredett, ugyanis Csivi Banya megragadta az alkalmat és az itatót, amit ugye fölemeltem a rácsos labdájukhoz : úgy döntött, hogy eljött végre a strandolás ideje, amire egész nyáron egyetlen egyszer se bírtam rávenni, hiába volt a szobában harminc fok, sőt néha talán még több is.

Tegnap én már megfagyni készültem (még nyárhoz öltözve), ám Csivikémnek pont ez a hőmérséklet a megfelelő : kapaszkodott a lábacskáival az itató peremébe, a csőröcskéjével meg a rácsos labdába, és olyan hancúrt vitt véghez, félig-meddig a vízben, amilyet én még nem is láttam tőle soha. A labdát néha elengedte, ilyenkor az edényt tartó ujjaimat puszilgatta, ahol elérte, illetve nyújtogatta a kis nyakát, hogy hova szeretne utazni, medencéstül. Legjobban a hinta érdekelte (amit amúgy sose használ egyik madárkám sem) : azt lóbálta lelkesen a kis csőrével, illetve lökdöste a rajta lógó csengőt, hogy csilingeljen. Ezután végiglátogattuk a kalitka plafonjának drótjait (nagyon viccesnek találta, hogy most ezeket is eléri), majd megint a rácsos labdát és a kakasülőt. Ám kiszállni nem akart Őnagysága a habokból : jelezte, hogy inkább mártózni szeretne, így megint odébb vittem kicsit a labdától, hogy elférjen az itatóban. Végül nem feküdt bele, csak a fejecskéjét mártogatta, és viháncolva zuhanyozta nem csak saját magát, hanem a rémülten visítozó Csuvit is, velem együtt Alig bírtam rábeszélni, jó pár perc után, hogy kimásszon a kakasülőre, szárítkozni.

Újabb pancsi_xvid 004_0003.jpgEzt Csipikém is mindig pontosan ugyanígy csinálta, azzal a különbséggel, hogy ő bele is mártotta magát a habokba. Neki is csak olyankor támadt kedve füröszkélni, amikor szerintem kifejezetten hűvös volt a szoba. Melegben ő se strandolt soha – pedig hát az ember azt hinné, hogy olyankor esik jól. Továbbá az is stimmel, hogy Csipi Banya is mindig csak egyedül fürdött : Csupika nem volt ugyan akkora ellensége a víznek, mint Csuvika, de megmártózni őt se láttam soha, rövidke életének közel hat évében. Érdekes volna tudni, vajon mások hullámos hímecskéi is ódzkodnak-e a víztől, vagy csak én fogtam ki véletlenül kétszer is ilyeneket, akik lehetőleg kerülik a nedves kalandokat.

Mint már mondtam az elején, a vásárlásból csatakosra ázva, szakadó esőben értem haza : ennek megfelelően nagy sírás-rívás és búslakodás fogadott a szobában. Nem menekültek haza a pincurkáim, de rém bánatosan panaszolták az ágaik magasából, hogy megint magukra maradtak a legnagyobb felhőszakadás idejére, és igazán nem szép tőlem, hogy mindig pont akkor tűnök el a lakásból, amikor a legkevésbé kellene. Ebben aztán egyet is értettünk : én sem díjazom, hogy rendszerint olyankor dúl a legnagyobb kánikula vagy a legvadabb zivatar, amikor nekem házon kívül van dolgom.

Az eső aztán hol csöndesedett, hol szakadt egész nap – ám amiért leültem mindezt elmesélni, az teljesen az időjárástól függetlenül történt, estefelé, vacsoraidőben.

13.08.27. 020.jpgA madárkák őrizték a házukat, de teljesen nem mentek haza : ha valamitől tartanak egy kicsit, de azért nagyon nem félnek, általában a kalitka külső falán ücsörögnek, a bejárat közelében, hogy azért otthon se legyenek, de szükség esetén bármikor bemenekülhessenek a biztonságos ketrecbe. Csuvikám be is ment rögtön, amikor látta, hogy hozom a vacsorát, Csivike azonban ott csücsült még a kedvenc ülőrúdján, és láthatólag nem jutott eszébe a készülődésről semmi. A kezemnek nem lett volna ott útban egyáltalán, hisz jóval az ajtó fölött ücsörgött, csakhogy elriasztani nem akartam, márpedig ő megrémült volna attól, hogy odaállok közvetlenül az orra elé, míg osztom a magocskákat. Próbáltam tehát megmagyarázni neki, hogy be kéne mennie, mert itt a vacsora, előtte meg a zabevés.

13.08.27. 009.jpgSzép nyugodtan üldögélt Csivi, így meg mertem kísérelni, hogy olyasmit cselekedjek, amit egyébként sose szoktam, hisz nincs nekem megengedve. Mert bár imád a kezemen matatni Csivike, de csak olyankor, ha köztünk van a rács. Arra nem hatalmazott föl, hogy akkor is nyúlkáljak felé, amikor kint trónol valamelyik boton, kalitkán kívül. Most meg mégis megpróbáltam. Vettem némi zabot a kezembe, és nyújtottam Csivikének, hátha erről eszébe jut, hogy ez következne, ha szíveskedne besétálni az ajtón. Közben magyaráztam neki, hogy haza kéne mennie, mert a finom zabocskát már Csuvika is nagyon várja, és ha bemenne, máris nassolhatnának együtt a kezemről, ahogy szoktak.

Föl voltam rá készülve, hogy Csivike mégiscsak elrepül, és akkor lőttek a közös nasinknak, de végül nem ez történt.  Legnagyobb ámulatomra, az én tündérkém érdeklődését igenis fölkeltette a zabocska : kezdte szépen vizsgálni, szagolgatni a pocakja elé tartott tenyeremet, hogy mi ez az új módi, mi fog ebből kisülni. A zabszemekhez ugyan nem nyúlt, de az ujjaimat finoman végigcsipkedte, és nyilván nyugtázta, hogy igen, ez ugyanaz a kéz, amit ő már kalitkán belül jól ismer. Félelemnek nyoma se látszott rajta, és alighanem rá is tudtam volna venni a rácson kívüli csipegetésre, ha kicsit tovább erőltetem a dolgot. Azonban nem ezt akartam elérni (már csak azért sem, mert előző nap porszívóztam, és nem nagyon vágytam zabhegyekre a padlón), csak arra próbáltam rávezetni Csivikét, hogy ha hazamenne, kaphatna zabocskát, Csuvival együtt, ahogy mindennap szoktak kapni, vacsora előtt.

13.08.27. 025.jpgKétszer-háromszor kellett az orra elé dugnom a tenyeremet ahhoz, hogy megértse, mit akarok. (Közben persze magyaráztam neki folyamatosan.) Ő mindannyiszor megpuszilgatta az ujjaimat, és mindannyiszor tudomásul vette, hogy zabot viszont nem kap, mert mire összeszedné a bátorságát a csipegetéshez, én galád módon elhúzom a kezemet. „Menj haza, Csivike ! – mondogattam neki. - Ha hazamész, máris kapod a finom kis zabocskát.” Második vagy harmadik nekifutásra megértette. Nézett rám figyelmesen, hogy vajon jól gondolja-e, részemről mire megy ki a játék – aztán komótosan, szófogadóan megkereste a lefelé vezető, hosszú botot, amin haza tud vonulni, és besétált az ajtón. Én meg persze azonnal nyújtottam neki a (jóval nagyobb adag) zabocskát, hogy rávethesse magát, Csuvikával együtt. Közben ódákat zengedeztem arról, hogy ő milyen okos és ügyes, szófogadó, imádnivaló kismadár. Biztosan értette, mert fülig ért a csőre, míg evett, és egészen kivételesen Csuvikát se próbálta elüldözni a kezemről, most az egyszer.

Csivike 13.08.27.jpg

(2013)

Ennyiszer néztétek ezt a bejegyzést :








INNEN LÁTOGATTATOK


Részletekért kattints a térképre!


ENNYISZER VOLTATOK ITT
AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN





BLOGFORGALOM





visszavarunk